Steden op Gran Canaria 

Op Gran Canaria zijn er veel mooie steden om te verblijven. In het zuiden van het eiland liggen de meest zonnige badplaatsen, zoals Playa del Inglés en Meloneras. Ook zijn er veel leuke steden en dorpen die je kunt bezoeken. 

Aantal inwoners van de hoofdstad Las Palmas

378.000

Veelzijdig Gran Canaria

Gran Canaria ken je waarschijnlijk van de langgerekte stranden, de blauwe zee en het heerlijke klimaat. Maar wist je dat Gran Canaria ook veel te bieden heeft aan de echte cultuursnuiver, de fanatieke sporter en de actieve wandelaar?

Ontdek de mooiste stadjes en dorpjes van Gran Canaria
Heb je een vakantie geboekt naar het mooie eiland Gran Canaria? Dan is het absoluut aan te raden om een auto te huren en eropuit te trekken. Ontdek de verschillende wijken van de historische stad Las Palmas en bezoek de mooiste dorpjes van het eiland, zoals Puerto de Mogán, Arucas, Agaete, Teror en waterstad Firgas.

De geschiedenis van Gran Canaria
Gran Canaria werd vanaf 3000 voor Christus bevolkt door de Guanchen. De Guanchen zijn de oorspronkelijke Berberse bewoners van de Canarische Eilanden. De Spaanse veroveraars veroverden Gran Canaria in de vijftiende eeuw maar door het verzet van de bewoners kostte het de Spanjaarden ruim vijf jaar om het volledige eiland te veroveren. In 1478 werd de stad Las Palmas de Gran Canaria gesticht door Juan Reión, dit was de eerste plaats die in Spaanse handen kwam. Het was de Spaanse Pedro de Vera die in 1483 de verovering van Gran Canaria voltooide. Las Palmas werd een belangrijke haven voor schepen die onderweg waren vanuit Europa, Afrika en Amerika. Het bekende Columbus Huis in Las Palmas, Casa de Colon, herinnert aan de tussenstop van Christoffel Columbus.
 
Gran Canaria kende in de zeventiende en achttiende eeuw een bloeitijd door de handel in suiker en wijn. In een latere periode werd vooral de bananenteelt belangrijk voor het eiland. Maar in het begin van de negentiende eeuw ging het economisch een stuk slechter met de economie… totdat het toerisme op gang kwam. Vanaf de jaren zestig leefde de economie op en is Gran Canaria uitgegroeid tot een bloeiend, toeristisch eiland met een rijke historie.

Wil je terug naar de tijd van de Berbers? Op Gran Canaria zijn nog veel plekken te vinden die herinneren aan deze tijd. Een mooi voorbeeld zijn de grotwoningen en de naastliggende begraafplaats in Artenara.

Vulkanisch eiland Gran Canaria
Gran Canaria ligt ten westen van Fuerteventura en ten zuidoosten van Tenerife, alle eilanden zijn onderdeel van de Canarische Eilanden. Een archipel in de Atlantische Oceaan. Gran Canaria is een eiland van vulkanische oorsprong, het oppervlakte bedraagt 1560 km² en het hoogste punt van Gran Canaria ligt op 1949 meter. Dit is de top van de Pico de las Nieves, Roque Nublo. Roque Nublo is een (letterlijk) hoogtepunt van het eiland Gran Canaria. Wil je deze bezichtigen of beklimmen? Veel wandelingen starten in de plaats Tejada.

Het klimaat op Gran Canaria
Gran Canaria heeft een subtropisch klimaat en het is hier vooral warm en zonnig. Het hele jaar is de temperatuur redelijk gelijkmatig. Volgens sommigen heeft Gran Canaria het beste klimaat ter wereld. Wil jij afkoelen op een unieke plek? Bezoek dan de natuurlijke zwembaden in de regio Gáldar, in de natuurlijke zwembaden zwem je in rustig zeewater met uitzicht op de flinke golven die normaal zijn voor Gran Canaria.

Windsurfen en bodyboarden
Ben je een fanatieke windsurfer dan is Pozo Iquierdo in de regio Santa Lucia de “place to be” hier ligt het Centro Internacional de Windsurfing en kan je als windsurfer je hart ophalen.