Santa Lucia

Santa Lucia is een regio op het eiland Gran Canaria. Aan de kust van de regio liggen de drie belangrijkste kernen van de gemeente Santa Lucia. Door de ligging aan de zee zijn deze kernen vooral gericht op de industrie en de handel. Dit zijn de kernen El Doctoral, Sardina del Sur en Vecindario. In Vecindario, Santa Lucia, wordt elke woensdag een populaire markt gehouden. Deze plek is ook één van de belangrijkste winkelgebieden van Gran Canaria.

Het binnenland van de regio Santa Lucia
In het binnenland van de regio Santa Lucia op Gran Canaria liggen de landbouwgebieden die een ware oase vormen tussen steile hellingen van de oude vulkaankrater. In dit gebied, bij Mirador de Sorrueda, heb je uitzicht over de Presa de Sorrueda. Presa de Sorrueda is een groot stuwmeer dat het bezoeken zeker waard is. Vanaf Mirador de Sorrueda heb je uitzicht over het meer, de omliggende bergpunten en de palmen en andere bijzondere bomen die rondom het meer groeien.

Historische kerk van Santa Lucia
Het dorp Santa Lucia ligt 680 meter boven de zeespiegel en ruim vijftig kilometer vanaf Las Palmas, Gran Canaria. In het hoger gelegen deel van het dorp staat een historische kerk gemaakt van prachtig steenhouwwerk. Het steenhouwwerk en de witte en apart gevormde koepel maken de kerk uniek. In de kerk staat een houten kruisbeeld van ongeveer vijftig centimeter hoog, dat is gemaakt door de bekende, religieuze kunstenaar Luján Pérez. Luján Pérez is geboren op het eiland Gran Canaria.

Santa Lucia, Gran Canaria

Museum Fortaleza El Hao in Fortaleza de Ansite, Gran Canaria
Bezoek je het binnenland van Santa Lucia, dan mag je de plaats Fortaleza de Ansite niet missen. Fortaleza de Ansite in de regio Santa Lucia is een archeologische vindplaats. Een nederzetting in vulkaansteen met een groot aantal grotten. Deze grotten werden gebruikt als woonplaats maar ook als grafgrotten. In deze plaats zijn een groot aantal archeologische resten gevonden uit de tijd van de Spaanse verovering op Gran Canaria. Dit was een van de laatste plaatsen waar de oorspronkelijke bewoners van Gran Canaria zich vestigden. Op 29 april 1483 werd Ansite veroverd door de Spaanse veroveraars.

Het museum Fortaleza El Hao is een archeologisch museum waarin stukken tentoongesteld worden die in de omgeving zijn gevonden. Bij het museum ligt een mooi aangelegde tuin waar veel fruitbomen en planten staan. Deze fruitbomen en planten komen uit zeer diverse streken.

Windsurfen in Santa Lucia, Gran Canaria
Een groot deel van de gemeente Santa Lucia ligt aan zee. Het strand van Santa Lucia is zeer bekend onder windsurfers. In Pozo Iquierdo ligt het Centro Internacional de Windsurfing en hier worden de meeste wedstrijden gehouden voor het wereldkampioenschap windsurfen. Pozo Iquierdo in Santa Lucia is erg klein met ongeveer dertienhonderd inwoners, het landschap is hier kaal en vulkanisch. Pozo, zoals de lokale mensen de plek noemen, wordt gekenmerkt door de vele windmolens en de bananenplantages in de omgeving. Pozo is dus niet echt een plek om romantisch uit eten te gaan, maar ben je een echte windsurfer? Dan is dit “the place to be”.