Artenara

Midden in het biosfeerreservaat in de buurt van Roque Nublo en Pico de las Nieves ligt het dorpje Artenara. Vlak bij de ingang van het park Pinar de Tamadaba op Gran Canaria verwelkomt een groot beeld van Christus je met gespreide armen in het bergoord. Het beeld doet je waarschijnlijk denken aan het beroemde beeld dat in Rio de Janeiro staat.

Historisch bergdorp Artenara
Artenara staat bekend om de archeologische vondsten van de oorspronkelijke bevolking van het eiland. In Artenara kun je het archeologische complex van Acusa bezoeken. Dit zijn de grotwoningen die te vinden zijn in het dorp. Ben je op zoek naar ambachtelijk handwerk en keramiek? Deze producten worden in Artenara gemaakt en verkocht.

Het dorp Artenara ligt op enkele kilometers afstand van de plaats Tejeda en op 1270 meter hoogte. Bovenop een bergtop in het gebied bij Pinar de Tamadaba. De gemeente Artenara strekt zich uit tot aan de kust en in Pinar de Tamadaba staat bekend om het enorme inheemse pijnbomenbos. Tamadaba behoort tot een van de mooiste natuurgebieden van Gran Canaria en is een echte aanrader voor bergbeklimmers en wandelaars.

Bekijk de hoogtepunten van Gran Canaria vanuit Artenara
Vanaf het uitkijkpunt in Artenara, Mirador de Unamuno, kan je genieten van een fantastisch uitzicht over de drie (letterlijke) hoogtepunten van Gran Canaria. Vanaf Mirador de Unamuno zie je Roque Nublo, Roque Bentayga en Pico de las Nieves.

Op het uitkijkpunt staat een bronzen beeld van schrijver en filosoof Unamuno. Het beeld is een herinnering aan zijn verblijf op Gran Canaria in 1910.

Wolken Wandeling met uitzicht over Gran Canaria, vlakbij Artenara
Heb je al wandelschoenen aan? Mirador Llanos de La Mimbre ligt op een relatief kleine afstand vanaf Artenara, in het park Tamadaba, en geeft een spectaculair uitzicht over de plaatsen Agaete, Galdar en Puerto Sardina op Gran Canaria. Bij mooi weer kan je vanaf dit punt in de verte de berg Teide op Tenerife zien liggen. Verschillende wandelaars in dit gebied noemen de wandeling naar dit punt “een van de meest indrukwekkende wolkenwandelingen ooit”.

Op mistige dagen verandert het bos in een echt sprookjesland. Enorme keien die tussen de bomen liggen en de groene sluiers korstmos die langs de takken van de bomen naar beneden hangen maken het gevoel helemaal af

Artenara, een historisch dorpje in de bergen

Grotwoningen van Acusa, Artenara
Een belangrijke bezienswaardigheid in Artenara zijn de grotwoningen van Acusa. Acusa is eigenlijk een klein dorpje naast Artenara. De grotwoningen werden al sinds de vijfde eeuw na Christus bewoond. Dit is ruim duizend jaar voor de Spaanse verovering. Het plaatsje Acusa vormt nu een archeologisch complex waar de grotwoningen en de bijbehorende begraafplaats te bewonderen zijn. Acusa is een geliefde plek om te bezoeken voor liefhebbers van cultuur en historie.

De kapel van Artenara
De kapel van La Virgen de la Cuevita is een van de plekken om te bezoeken als je in Artenara bent. Deze kleine kapel ligt in een uitgehouwen rotswand en op ongeveer vierhonderd meter afstand van het dorp. In de kapel staat het standbeeld van de heilige maagd en de kapel is te bezoeken tussen 10.00 uur en 19.00 uur.