Arucas

Arucas ligt in de provincie Las Palmas op het eiland Gran Canaria. De plaats is in 1480 herbouwd nadat het in 1478 is verwoest door Spaanse veroveraars. In de negentiende eeuw kreeg de stad stadsrechten.

San Juan Bautista
De stad Arucas staat vooral bekend om de parochiekerk San Juan Bautista. San Juan Bautista heeft een grote maatschappelijke waarde voor de stad en is ook in architectonisch opzicht het belangrijkste gebouw. De gebruikte stenen zijn afkomstig uit Arucas zelf en is door plaatselijke ambachtslieden gebouwd. De bouw begon in 1909 en bijna zeventig jaar later werd pas de laatste hand gelegd aan de hoofdtoren.

Hoewel de kerk nog niet af was, worden er vanaf 1907 al diensten gehouden. San Juan Bautista heeft mooie bewerkte zuilen en raampartijen. Hier vind je werken van de schilder Cristóbal Hernández de Quintana, die op Gran Canaria woonde. Daarnaast kan je hier een bijzonder beeld van een liggende Christus bewonderen. Deze is gemaakt door beeldhouwer Manuel Ramos die in Arucas opgroeide.

Plaza de San Juan, Arucas
De kerk San Juan Bautista ligt aan het plein Plaza de San Juan in Arucas. Rondom dit plein staan verschillende gebouwen die gebouwd zijn tussen de zeventiende en de twintigste eeuw. Het gemeentehuis van Arucas vind je aan Plaza de la Constitución welke is gebouwd in 1875. Aan Plaza de la Constitución vind je ook het oude gebouw van de vroegere overdekte markt.

Casa de la Cultura
Casa de la Cultura in Arucas is een traditioneel herenhuis uit de zeventiende eeuw. Het heeft een binnenplaats die is omringd door balkons. Hier zijn momenteel de bibliotheek en het gemeentearchief te vinden. Op de binnenplaats staat een prachtige drakenbloedboom. De drakenbloedboom komt van nature voor op Gran Canaria en op de Canarische eilanden. De plant is bijna niet meer in wilde staat te vinden en is het natuurlijke, groene, symbool van het eiland Tenerife.


Arucas, Gran Canaria

Rum drinken op Gran Canaria doe je in Arucas
In Arucas staat de beroemde rumfabriek Arehucas. De fabriek werd opgericht in 1884 en is door vele beroemdheden bezocht. Wil je weten welke? Op de eiken vaten in de fabriek hebben zij hun handtekening gezet. De fabriek en het bijbehorende museum Ron de Arehucas horen tot de bekendste gebouwen in de stad Arucas. Het museum is van maandag tot vrijdag geopend van negen tot twee uur.

De Markiezin van Arucas
Net buiten de stad Arucas vind je de botanische tuin Jardin de la Marquesa. Rond het kleine paleisje van de markies van Arcuras liet de markies een mooie tuin aanleggen voor zijn vrouw, de markiezin van Arcuras. Het is een romantische tuin met bloemen en plantensoorten uit verschillende werelddelen. Het pronkstuk is een dertig meter hoge koningspalm en een paar eeuwenoude drakenbomen. Er staan Aziatische paviljoens en er liggen mooie vijvers met waterlelies.

Arucas, stad van ambachtelijke traditie
Arucas heeft op het gebied van steenhouwen een rijke ambachtelijke traditie waarbij de parochiekerk San Juan Bautista natuurlijk het mooiste voorbeeld is. De stenen van de kerk komen uit de steengroeve die niet ver buiten het historische centrum ligt. De steengroeve heet Piedras La Cantera en is zeker een bezoekje waard.