Openbaar vervoer Gran Canaria

Openbaar vervoer

Het eiland kent een openbaar vervoer Dienst die Global heet. Hun bussen, de guagua, rijden over het hele eiland. Om gebruik te maken van het OV van – en naar het vliegveld, moet je wel even goed plannen voor wat betreft aankomst- en vertrektijden. Met lijn 60 kun je van het vliegveld naar Las Palmas, de hoofdstad heen en terug.
Zit je echter in Maspalomas dan is het handiger lijn 91 te nemen. Deze bus rijdt van 06.30 tot 20.45 uur, iedere dag. Van Maspalomas heb je 45 minuten nodig naar de luchthaven. Hij stopt in ieder geval in Faro de Maspalomas en in Puerto Rico.

Eiland rondvaart

Ook hier kan lijn 91 heel wat opleveren. Aangezien hij van Las Palmas naar Playa del Cura rijdt en onderweg 19 keer stopt, waaronder bij het eiland ziekenhuis. Goed om te weten. Lijn 66 die tussen 7.20 en 20.20 uur rijdt, vertrekt vanaf 7.20 uur ieder uur en stopt onder andere in Playa des Ingles. Deze bus rijdt van het vliegveld naar Fara de Maspalomas en terug. Lijn 90 start in Telde en rijdt via onder andere het vliegveld ook naar Faro de Maspalomas. Deze bus rijdt iedere dag tussen 06.30 uur te Telde tot vertrek 20.30 uur te Faro Maspalomas.
Faro is dus een goede plek, want daar starten heel wat lijnen die via allerlei dorpen naar het vliegveld voeren, waar je weer over kunt stappen op een bus richting Playa, Puerto Rico of Maspalomas. Let wel goed op de tijden. Iedere bus komt een keer per uur langs.

Kosten

Een kaartje kopen is simpel. Betalen iets geheel anders. Kopen kan via een automaat bij de bushalte of direct in de bus. Je koopt dan een magneetkaart die je in de bus gebruikt. De prijs wordt samengesteld doordat je aangeeft waar je heen wilt. De machine rekent dan uit hoeveel zones en kilometer dat zijn en bepaalt de ritprijs.
Voor kinderen jonger dan 4 jaar geldt dat ze gratis mee mogen, mits ze geen zitplek innemen. Dus op schoot bij mama of papa. Ouderen boven de 70 jaar kunnen een korting krijgen. Dat moeten ze wel regelen bij een buskantoor waar ze een magneetkaart kopen waarop ze dan met 50% korting kunnen reizen. In een aantal gevallen kan het zelfs zo zijn dat ze gratis mee mogen.
Bussen
Over heel Gran Canaria verdeeld rijden er dagelijks meer dan 60 verschillende lijndiensten. Verder kun je met een veerdienst van Global een keer per dag oversteken naar bijvoorbeeld Lanzarote. Ook hiervoor is informatie te krijgen bij een buskantoor.
In principe geldt dat zowat iedere plek op het eiland met OV bereikbaar is. Wat ook geldt, is dat het even wat puzzelen is hoe welke bus bij welke bus past om er te komen en hoe laat je uiterlijk aan de terugreis moet beginnen om te voorkomen dat je ergens strandt.