Barranco de las Vacas

Gran Canaria staat wereldwijd bekend om de mooie en diverse landschappen. Eén van de mooie “verborgen schatten” van het eiland is Barranco de Las Vacas. Deze plek staat niet genoemd in de toeristische reisgidsen van het eiland, toch willen wij deze bijzondere plaats niet voor je verbergen.

Vlakbij het stadje Agüimes, langs de smalle en slingerende asfaltweg GC550, parkeer je bij paal 14. Te voet wandel je vervolgens naar een van de mooiste kloven van het eiland.

Barranco de Las Vacas – Ravijn van de koeien
Barranco de Las Vacas is in het Nederlands vertaald Ravijn van de Koeien. Deze naam komt uit de tijd dat veehouders hun kuddes naar dit gebied brachten om te grazen. Als je foto’s ziet van Barranco de Las Vacas zal je waarschijnlijk direct denken aan een mooie Canyon in de Verenigde Staten.

De kloof bestaat uit turfsteen, op elkaar geperste lagen van vulkanische as. Het is een poreuze en zachte steensoort waardoor de kloof gevormd wordt door de weersinvloeden. Duizenden jaren lang hebben wind en water vrij spel gehad en deze hebben gezorgd voor de bijzondere vormen in de kloof.

Barranco de las Vacas, Gran Canaria

Een klein broertje van de Amerikaanse versie
Als je denkt aan de Canyon in de Verenigde Staten is Barranco de Las Vacas misschien een beetje teleurstellend. Deze kloof is niet langer dan vijftig meter en lang niet zo hoog als zijn grote broer in Amerika maar, in een kleiner formaat is Barranco de Las Vacas net zo indrukwekkend.

De wanden hebben ronde vormen, het is goed voor te stellen dat de wind hier flink doorheen kan waaien. De kloof begint in de vorm van een V en verder naar achteren verandert hij in een U vorm. Het kleine beetje zonlicht dat achterin de kloof naar binnen schijnt, maakt prachtige tekeningen op de wanden.

Het beste moment om Barranco de Las Vacas te bezoeken
Barranco de Las Vacas krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht op social media en valt hierdoor steeds minder onder het kopje “verborgen schat”. Vroeg opstaan voor een bezoek aan deze kloof wordt echt beloond. Vlak na zonsopkomst is het rustig in de kloof en kun je genieten van een prachtig lichtspel op de wanden.

Door een rustig tijdstip te kiezen kan je in de buurt van de kloof parkeren. Bij de kloof zijn er geen parkeerplaatsen en parkeren doe je langs de doorgaande weg.

Tip: Trek goede schoenen aan voor een wandeling door Barranco de Las Vacas. Het is rotsachtig in de kloof en slippers zijn daarbij niet ideaal.